VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Alla företag och privatpersoner med en Internetanslutning kan börja använda IP-telefoni.
Antingen väljer man nya IP-telefoner eller så har man vanliga dect-telefoner som man kopplar in i en IP-telefonidosa (ATA-box) som konverterar den analoga signalen till digital. Ni kan även använda mjukvarutelefoner i datorn och smarttelefoner, som iPhone, Android och Windows Phone.
Funtelo har färdiga paket för olika typer av behov.
Ja, vi kan konfigurera era IP-telefoner utefter era önskemål. Därefter installerar vi all utrustning inom 2 veckor från er beställning, eller fortare enligt överenskommelse.
 

Vem kan skaffa IP-telefoni?

Alla företag och privatpersoner med en Internetanslutning kan börja använda IP-telefoni.

 

Vilken utrustning behöver vi?

Antingen väljer man nya IP-telefoner eller så har man vanliga dect-telefoner som man kopplar in i en IP-telefonidosa (ATA-box) som konverterar den analoga signalen till digital. Ni kan även använda mjukvarutelefoner i datorn och smarttelefoner, som iPhone, Android och Windows Phone.
Funtelo har färdiga paket för olika typer av behov.

 

Är det enkelt att komma igång med IP telefoni?

Ja, vi kan konfigurera era IP-telefoner utefter era önskemål. Därefter installerar vi all utrustning inom 2 veckor från er beställning, eller fortare enligt överenskommelse.

 

Kan vi använda IP-telefoni om vi har ett ADSL-abonnemang eller över 3G?

Ja, ett pågående samtal kräver endast ca 80 kbit/s trafik. Det fungerar då både för ADSL och 3G. Vi rekommenderar dock fiber eller 4G.

 

Kan vi behålla vårt gamla telefonnummer?

Ja, vi porterar era gamla telefonnummer till Funtelo automatiskt. Ni behöver inte kontakta ert telefonbolag för det. Ni fyller bara i en fullmakt för portering åt Funtelo, så sköter vi flytten.

 

Är det kostsamt om vi flyttar kontor?

Nej, det kostar ingenting och det enda ni behöver göra är att koppla in er utrustning på den nya arbetsplatsen.

 

Hur många användare kan man vara i växeln?

Vi levererar allt ifrån enkla hemabonnemang med 1 användare till obegränsat antal användare med flera anslutna företagskontor.

 

Ringer vi gratis till alla i växeln?

Ja, all intern trafik är helt utan öppnings- och minutavgift. Detta gäller även till alla andra personer och företag som använder Funtelo för sin telefoni.

 

 

 

FÖRKORTNINGAR OCH ORDFÖRKLARINGAR

3G

Som första generationens mobiltelefoni – 1G – räknas den analoga mobiltelefonin (NMT) medan 2G GSM är den digitala versionen. 3G, tredje generationens mobiltelefoni, ger mobiltelefontjänster med en överföringshastighet på upp till 14 Mbps och med nyare uppgraderingar även högre hastigheter.

4G

4:e generations mobiltelefonistandard. Erbjuder hastigheter upp till 100 Mbit/s för mobil kommunikation.

App

Kort för Applikation eller programvara. Särskilt använt för program i smarttelefoner. Du kan hitta många bra appar och program för iPhone, Android och din dator på vår sida över gratis-appar.

ATA-box

Analog Telephone Adapter. Dosa som fungerar som tolk, för att koppla in gamla vanliga analoga telefoner i det digitala bredbandet. Även kallad IP-box. Nedan bild beskriver hur du kopplar in en Grandstream HT701 med din vanliga telefon...
 
grandstream ht701 inkoppling
 

Centrex

En PBX-liknande tjänst som genomför växlandet på en central avdelning, istället för på kundens plats. Vanligvis äger och handhar telefoniföretaget all kommunikationsutrustning och mjukvara som är nödvändig för att tillhandahålla en Centrex-tjänst och säljer olika tjänster till kunden. Ingen växelutrustning finns på kundens plats, eftersom tjänsten är levererad och handhas direkt av telefonioperatören.
 

IP

Internet Protocol. Det protokol som styr hur all Internettrafik ska flöda.

IP-box

Se "ATA"

LAN

Local Area Network förkortat LAN är ett lokalt nätverk och ett begrepp inom datorkommunikation. Med LAN avses ett nätverk begränsat till en byggnad, eller möjligen en grupp av byggnader.

PBX

Private Branch eXchange är en benämning på en icke-publik telefonväxel, till exempel inom ett företag.

Portera

Portering innebär att man flyttar sitt telefonnummer eller sitt ADSL-bredband från en leverantör till en annan. För att göra en portering kontaktar man den leverantör man vill bli kund hos och gör en beställning hos dem.

Router

Router (engelska = route ”leda", ”färdväg”, ”rutt”) är en dator eller nätverksenhet som kopplar samman flera lokala datornätverk.

SIP

Session Initiation Protocol. Ett protokol som kopplar samman samtal mellan olika telefonenheter. Inställningar kräver i grunden användarnamn, lösenord och SIP-adress. Funtelo använder SIP-standarden.

Smartphone

En telefon som är som en liten dator, har Internetuppkoppling och som man kan installera program efter egna behov, även kallat "appar". T ex iPhone, Android, Windows Phone, Blackberry m fl.

SoftPhone

Kort för Software Telephone. En mjukvarutelefon, eller helt enkelt ett program du installerar i din dator som ofta ser ut som en telefon och fungerar som en sådan. Ditt hem- eller kontorsnummer från Funtelo kan även ställas in i mjukvarutelefonen, som du kan ringa ifrån eller ta emot samtal i – i vilken dator som helst. T o m i bärbara datorer, handdatorer och mobiltelefoner med trådlös Internetuppkoppling (WiFi eller sk WLAN) eller 3G/4G. Appar i smarttelefoner är också per definition softphone, dvs mjukvarutelefoner.

UMTS

UMTS, Universal Mobile Telecommunications System, är ett system som innebär bredbandig, paketdatabaserad överföring av text, bilder, röst, video och multimedia med överföringshastigheter av upp till 2 megabit per sekund.

VoIP

Voice over IP. Röst över IP. Kärt barn har många namn... Även kallat IP-telefoni, bredbandstelefoni, Internettelefoni. Funtelo tillhandahåller VoIP-tekniken.

VoWLAN

Voice Over Wireless Local Area Network och är IP-telefoni över ett trådlöst WLAN nätverk.

WiFi

Wireless Fidelity. Trådlöst Internet, även benämnt WLAN eller Wireless Local Area Network. WiFi är det trådlösa Internet man brukar ha hemma, på kontoret, flygplatser, hotell och restauranger.

WLAN

Trådlöst LAN eller WLAN (Wireless Local Area Network) är ett samlingsnamn för olika typer trådlösa lokala datornätverk.

 

.

KONTAKTINFORMATION

Funtelo Telecom
Box 1148
114 79 Stockholm
Sweden

Växel 08 – 525 01 200
Fax 08 – 525 01 200

 

BANK & BETALNING

FUNTASTIQ AB / FUNTELO
Org/moms nr 556890-7066
Företaget innehar F-skatt

BankGiro 869-9332
Konto 8327-9, 923 487 057-5
IBAN: SE4480000832799234870575